Roskilde Bordtennis faldt med ære i kvartfinale-brag

Kvartfinaleopgøret mod det russiske mesterhold Fakel Gazprom Orenburg i Roskilde Bauhaus Arena blev måske ikke det mest spændende set ud fra et resultatmæssigt perspektiv, men Roskilde-spillerne fik vist deres evner mod verdensstjernerne Ovtcharov, Mizutani og Samsonov.

Af Morten Lyebalk

De var der alle. Bordtennisstjerner som verdensranglistens nuværende nr.1, tyskeren Dimitrij Ovtcharov, japaneren og OL-bronzevinderen fra Rio 2016, Yun Mizutani samt den tidligere tre-foldige europamester i single, Vladimir Samsonov. Foruden selvfølgelig Roskildes Maze, Zhai og Tromer. Så ikke noget at sige til at cirka 650 forventningsfulde tilskuere, heraf mange nuværende og tidligere bordtennisspillere, var mødt op i Roskilde Kongrescenters store hal D til kvartfinalen i den prestigefyldte Champions League. Det var også i hal D sidste hjemmekamp – imod tyske Borussia Düsseldorf var blevet afviklet. Netop Düsseldorf og Gazprom Orenburg mødtes i sidste års Champions League finale, så ikke noget at sige til, hvis bordtennisfolket i Roskilde og omegn er ved at blive lidt forvente med bordtennis-verdensstjerner i vikingebyen. Arrangørerne havde fremsynet nok fået stillet fadølsanlægget ned i hallen, så folket ikke skulle tørste hele vejen ned til cafeteriaet nede ved hallens indgangsparti. Tilskuerne fik straks noget at skylle ned til denne aftens stjernemøde i Champions League første kvartfinalebrag: Første match stod imellem Roskildes Zhai og ingen ringere end verdens nr.1, Ovtcharov.

 Zhai – tre sætbolde samt sæt mod verdens-etteren
Roskilde lynkineser med de store og hurtige reflekser kom rigtigt godt fra start. Bragte sig foran 2-0 i Ovtcharovs serv ved straks at gå til angreb på servereturen. Det blev også 4-1, inden Ovtcharov reducerede på en sublim baghåndsserv, som Zhai skød i nettet. I den efterfølgende intense baghåndsduel – dem var der flere af i et helt afsindigt højt tempo! – var Zhai heldig afslutningsvis at ramme bordkanten. 5-2. Zhai holdt presset og fik derved også holdt Ovtcharov godt aktiveret ved bordet. Det blev dog til russisk reducering til 6-4 efter et dunder af et forhåndskryds fra den tyske verdens-etter. Zhai holdt føringen: ved 7-6 har kineseren en fantastisk forhåndsrefleks efter et ellers solidt tysk pres med forhånden. 8-6. Senere baner et par solide forhåndsloobs fra Zhai stillingen på 9-7, da Ovtcharovs blokering sejler uden for bordpladen. Kort efter bliver det 10-7, da Ovtcharov skyder i nettet. Nu 10-7 til Roskildes Zhai i den sydende og spændingsmættede hal D, hvor publikum under hele kampen var flinke til at sende klapsalver til de hårdt kæmpende spillere. Zhai har nu tre sætbolde. Han er ovenpå. Det hele tegner rosenrødt. Men tyskere giver aldrig op. Heller ikke Ovtcharov!: I den efterfølgende super-duel er der igen knald på, men slutteligt må Zhai give fortabt, da han kun ser røgen fra Ovtcharovs sublime baghåndsblokering. 10-8. Stadig to sætbolde. På den næste bold fik Zhai dog slutteligt ikke ram på bolden med forhånden i forsøget på at følge op efter egen serv. 10-9. Nok en intens baghåndsduel med effektfuld afslutning fra tyskeren bragte balance i regnskabet. 10-10. Det kan ikke blive mere spændende og tilskuerne i hallen holder vejret, samtidig med at klapsalverne fylder den store hal. Desværre får Ovtcharov taget initiativet på næste bold – og med et par forhåndsslag sikret sig føringen. 10-11. Også sættets sidste point går tyskerens vej, da Zhai efter en prikduel ikke får ram på forhånden afslutningsvis. 10-12 til Ovtcharov og Gazprom. 0-1 i sæt.

Starten på 2.sæt bliver hård for Zhai og Roskilde. Tyskeren kommer foran hele 0-6, bla. efter flot spil, hvor Zhai fik åbnet, men Ovtcharov slutteligt får braget den lille runde bordtennisbold kryds – utagelig for Zhai. Tyskeren har nu – med slutningen af 1.sæt indregnet – nuppet 11 bolde på stribe! Skræmmende! Zhai kommer dog flot tilbage i sættet igen. Roskildes kineser giver ikke bare op, tager initiativet – og får vist prøver på fornemt angrebsbordtennis ved at snuppe de næste fire bolde. 4-6. En heldig netbold bringer stillingen på 4-7. Herefter følger kampens hidtidige duel: Zhai trækker sig sejrrigt ud af den intense baghåndsduel, hvor der også kommer et par fornemme, hurtige forhåndsloobs med ind. Superspil fra begge. 5-7. De næste tre bolde snupper tyskeren dog, bla. til 5-10 ved at følge op på egen serv med effektfuldt angrebsspil. Selvom Zhai får reduceret er det igen Ovtcharov der snupper sætsejren, denne gang med 7-11. 0-2 til Ovtcharov og Gazprom Orenburg.

I 3.sæt kommer Zhai anderledes godt fra start med initiativrigt spil, bla. til 2-1, hvor forhånden afslutningsvis betyder, at Ovtcharovs ellers så sikre baghånd skyder bolden i nettet. Men sættet er meget lige indledningsvist, snart er det Zhai, efterfulgt af Ovtcharov, der har storspillet fremme. 5-3 til Zhai efter flere angrebsåbninger, bliver senere til a 6. I dette sæt er det dig Zhai, der har marginalerne på sin side. Kineseren bringer sig foran 9-6. Tyskeren vinder dog de næste to bolde. 9-8 til Zhai. Zhai lægger på servereturen bolden ned i tyskeren forhånd, der dog overplaceres efterfølgende. 10-8 og nok to sætbolde til Zhai. Denne gang hiver Roskilde-spilleren dog sættet hjem, da Ovtcharovs serveretur skydes udenfor bordpladen. 11-8 til Zhai og reducering til 1-2.

4.sæt starter med en verdensklasse-baghåndsduel, hvor det afsindige tempo er med til at gøre publikum helt forpustet. Zhai trækker sig sejrrigt ud af duellen. 1-0. det bliver dog hurtigt 1-1, da Ovtcharov på servereturen med baghånden sætter den utageligt i Zhais forhåndsside. De følges ad til 2-2, inden tyskeren får tilkæmpet sig et lille overtag – og får bragt sig på 2-4. Øjeblikke senere følgr Ovtcharov egen serv op med en utagelig longline-forhånd. 3-5. En god duel følger efter, hvor både forhænderne og baghåndsslag er i brug, inden Ovtcharov rammer netkanten og bolden suser ud over bordet. 4-5. Herefter kommer Ovtcharov ind i en god stime med skiftevis flere vindere samt enkelte fejl fra Zhai. De to spillere har ved 4-8 nok en intens baghåndsduel, som Zhai afslutningsvis skyder i nettet. 4-9. Kort efter bliver det 4-10 efter en prikduel. Zhai giver sig dog ikke uden kamp får reduceret med 3 vundne bolde på stribe – bla. til 7-10 efter skarpt spil, hvor forhånden er afgørende. Tættere på kommer Zhai dog ikke, da Ovtcharov vinder sættets sidste bold. 7-11 og en 3-1 sejr til Ovtcharov – verdens bedste. Men Zhai fortjener stor cadeau for indsatsen, der med lidt held havde bragt ham til et femte og afgørende sæt.

Maze – fra sublim verdensklasse til klask
Næste match var verdensranglistens nr. 13, Yun Mizutani imod Maze. Mizutani havde revanche fra OL 2012, hvor han tabte i ottendelsfinalen til danskeren, der efterfølgende i kvartfinalen ved den lejlighed, tabte til Ovtcharov. Nu gjaldt det Mizutani – og der blev nok at se til, selvom Maze snuppede kampens første point. 1-0. For japaneren kommer efterfølgende meget skarpt fra start – alt fungerer: Loobsene sidder, blokeringerne er lige i skabet og angrebsåbningerne sætter Maze under et gevaldigt pres. 1-0 bliver hurtigt til 1-7! Og japaneren fortsætter bare: En forhånd brager forbi Maze, der er chanceløs i dette sæt, hvor japaneren åbenlyst er kommet bedst ud af starthullerne. 1-11. 11 point på stribe til Mizutani! – og dermed 0-1 føring til japaneren.

I 2.sæt kommer Maze med fra starten. 1-1 bliver til 2-2, og selvom japaneren er foran 2-3, så er Maze helt med: Han får succesfuldt taget initiativet i mange af duellerne, bla. på bolden til 5-3 føringen til Maze, hvor danskeren presser på – og Mizutani i forsvaret lidt bag bordet slutteligt må give fortabt efter en superflot-duel. Mazes forhånd er i denne periode virkelig i vælten og 5-4 bliver til 8-4. På den næste bold er det Mazes baghånd, der lyner og bringer stillingen på 9-4. Også de to næste bolde går roskildes vej, da japaneren skyder boldene ud over bordpladen. 11-4 og balance i regnskabet. 1-1 i sæt.

3.sæt bliver kampens mest seværdige. De to kamphaner indleder med kampens hidtidige dule: Maze kommer i offensiven, får forhåndsloobet, japaneren får blokeret. Efter flere udvekslinger i baghåndssiden er det forhånden, der til sidst giver Mizutani pointet. Klassespil! 0-1. Kort efter bliver det 0-2, men Maze er på ingen måde hægtet af i dette sæt: Det bliver 1-2 efter en kanon forhåndsrefleks fra Maze i en duel, hvor det ellers er et japansk forhåndspres, der synes at skulle give point. 1-2. En koncentreret Maze får udlignet til 2-2, ja endda bragt sig på 3-2. Sættet er hele vejen utrolig lige. Kort efter er det Mizutani, der er foran 3-4. Kampens duel følger: En presset Maze må væk fra bordet og med ballonbolde sætte sit forsvar op, et par udvekslinger med henholdsvis smash og ballonforsvar får ende, da Maze pludselig slår kontra. Japaneren får dog blokeret – og Maze væk fra bordet må sætte den ene fod foran den anden – for slutteligt at levere en syngende baghåndsvinder kryds. Episk duel! 4-4. Et par bolde bringer japaneren i front med to, 4-6, bla. efter en god 4-5-duel, hvor fornemt japansk forsvar og en efterfølgende Maze-forhånd krøller i nettet. Men bagud 4-6 er Maze ingenlunde slået. Først afværges et angreb, som Mizutani efterfølgende slår ud med forhånden. Dernæst er Maze i defensiven, men et par kølige baghåndsslag lidt væk fra bordet overforceres slutteligt af japaneren. Nu 6-6. De to duellanter følges ad til 8-8. Herefter kommer en superduel, hvor kamphanerne skiftevis er i teten, emn det ender dog med at Mazes blokering går ud. 8-9. Flot spil fra Maze bringer dog balance i regnskabet. 9-9. Efter timeouten kommer Maze i offensiven og selvom japaneren svarer godt fra sig med ballonbolde bag bordet, ender han dog med at tabe bolden. Sætbold til Maze! Desværre slår Roskilde-spilleren efterfølgende servereturen ud. 10-10! På den vigtige næste bold får Maze godt nok åbnet, men Mizutani klasker bare bolden longline med forhånden uden chance for Maze. 10-11. Desværre har Mizutani heldet med sig til sidst, da han på den afsluttende bold rammer netkanten og Maze ikke kan nå bolden, inden den rammer bordpladen to gange. Øv også! 10-12 og nu en 1-2 føring til Mizutani efter et fantastisk velspillet sæt.

I 4.sæt starter japaneren med at serve – og kommer desværre op med 0-2. Og selvom Maze efterfølgende får reduceret – så er det en stakket frist. Maze holder ikke helt niveauet fra de foregående sæt og 1-2 bliver til en japanske 1-5 føring. Mizutani har virkeligt fået indstillet offensiven – og Maze kommer under et gevaldigt pres, som han desværre ikke har et succesfuldt modsvar til. Det bliver 3-9 på en bold, hvor verdensranglistens nummer 13 imponerer med en lynrefleks fra forhåndssiden. Også de næste bolde går Fakel Gazproms vej efter Mizutanis vedvarende pres. 3-11 og dermed en sætsejr på 1-3 til Mizutani. Men Maze gav virkelig publikum en oplevelse i 2. og i 3.sæt, hvor han var fuldt på højde med japaneren efter klassespil. I sæt 1 og sæt 4 blev han dog nærmest klasket ud af arenaen, men sådan kan det jo sagtens svinge i bordtennis. Fakel Gazprom Orenburg var nu foran 0-2, inden hollandske Tromer og Vladimir Samsonov skulle til bordet.

Tromer bød Samsonov op til dans
Samsonov bragte sig hurtigt på 0-2 ved at bryde Tromers server. Det så lidt ud som om, at hollænderen fik sig et tempochock – men skindet bedrog. Tromer var fuldt med: Hollænderen havde kampen igennem ret godt fat i russerens lidt tempoforladte serv – også de to første, som Tromer nuppede via en offensiv og initiativrig tilgang. 2-2. Lidt held på nettet bragte hollænderen i front med 3-2 og kort efter blev det 4-2 på en overforceret forhånd fra Samsonov. Fornemt blokeringsspil gav russisk point til 4-3. Men Tromer holdt føringer til 5-3 – herefter fik russeren et lille overtag, udlignede til 5-5 og bragte sig foran 5-7. En føring, der desværre blev bibeholdt sættet ud. 6-11. 0-1 til russerne i kamp nr. 3.

I 2.sæt starter Tromer som lyn og torden. Flere gode angrebsåbninger og initiativ giver pote. Tilsat lidt held – som en kantbold, der bragte hollænderen oppe hele 5-0. Selvom Samsonov også kommer på tavlen, så er det hollænderen, der imponerer mest med flot angrebsspil – og nok en kantbold til 10-5. En fornem forhånd fra Tromer gav sætsejren. Super flot af hollænderen!

3.sæt er lige omvendt. Her er det russeren, der kommer bedst ud af starthullerne. Blandt andet ved at følge om med en syngende baghåndsvinder efter egen serv til 1-2. Russeren holder presset på Tromer. 1-4. Der reduceres til 2-4, men et par vellykkede russiske angreb bringer stillingen på 2-6. Tromer forsøger det bedste han kan: På næste bold viser russeren dog blokeringsspil af højeste karat, 2-7. Tromer kæmper godt og scorer lidt flere point i sættet ved at gå til angreb med både forhånds- og baghåndsslag. Hente russeren kan han dog ikke – og sættet ender med en russisk gevinst på 5-11. 1-2 i sæt til Samsonov.

4.sæt startede Tromer med at nuppe begge russerens server. 2-0. Desværre blev der hurtigt udlignet i et sæt, der blev særdeles lige. Tromer blev dog ved med at imponere med sit vedholdende pres og initiativ – som til 3-2 og 4-2. Men af og til blev presset også læst af russeren – som til 4-3 og 4-4, hvor Samsonov fra baghåndssiden får sendt en velplaceret forhånd ned langs bordet. Tromer kæmper ufortrødent videre – udligner til 5-5 på nok et pres. De to bordtenniskrigere følges ad til 8-8, herfra får hollænderen bragt sig i vinderpositition i sættet med en fornem 10-8 føring. Næste point får Tromer igen åbnet, men det er læst af Samsonov, der svarer igen. 10-9. Nok en fin dule eftrfølger, men Samsonov står for presset. 10-10! Tromer holder dog den offensive tilgang – og her giver det pote efter egen serv, hvor forhånden gør arbejdet færdigt. 11-10 ! Hallen syder og publikum klapper taktfast. God opbakning, der belønnes med nok et Tromer-pres, hvor Samsonov kommer i defensiven – og slutteligt skyder bolden for langt. 12-10 til Roskilde og 2-2 i sæt. Kampen skal afgøres i et spændende femte sæt!

5.sæt starter skidt for Roskilde og Tromer, da Samsonov overrasker med lidt offensivt spil samt lidt fejl fra hollænderen, der må se sig nede med 1-4. En god baghånd fra Tromer gør det til 2-4. Næste duel er Tromer egentligt igen lidt heldig på nettet, men denne gang er Samsonov over bolden med baghånden som en høg. 2-5. Et par gode åbninger fra Tromer på de efterfølgende bolde skaffer 4-5. Derefter: Timeout. Et minuts coachning, hvor Finn Tugwell giver sine dessiner og iagttagelser til Tromer. En heldig kantbold fra Tromer skaffer balance i regnskabet. 5-5. Men Samsonov kan desværre også det med kantbolde! – så han gør kunststykket efter! 5-6. Det bliver også 5-7, inden et loob fra Tromer skydes i nettet af russeren. 6-7. Hollænderen har serven. Samsonov prikker returen over og Tromer forsøger med en baghåndsåbning, der imidlertid rammer netkanten og springer ud. 6-8. Øjeblikke senere, ved stillingen 7-9, får Tromer held med nok et pres. 8-9. Kort efter er hollænderen igen på færde med et pres, der synes at give point – desværre ikke!: Samsonov har læst hollænderens intentioner og med en superflot forhånd efter forsvar, er der igenb russisk point. 8-10 og to matchbolde! Hollænderen der kampen igennem har haft godt fat i Samsonovs server lader sig ikke kyse – og efter egen serv må Samsonov se sit slag gå i nettet. 9-10! Russeren, der kampen igennem har kastet bolden højt op på serverne og lavet en skruet, lidt lad serv uden tempo, overrasker ved i kampens sidste bold at serve en hurtig krydsserv. Tromer får godt nok returneret over til Samsonovs baghånd, men russeren har læst situationen og med en syngende baghåndsvinder kryds, så er det Samsonov, der kan række hænder i vejret efter sejr. Men en forbilledlig indsats af Tromer, der måske på forhånd ikke var den af Roskilde-spillerne, der var knyttet de største forhåbninger til, men alligevel var det Tromer, der leverede den mest spændende kamp.

Bliver svært i den russiske vinter..
Nok et 0-3 nederlag til Roskilde Bordtennis på hjemmebane imod et stjernemandskab, men Roskildespillerne havde stor ære af kampene og med lidt held havde vi tilskuere fået lidt flere sæt at varme os på. Varmt bliver det nok også i returkampen i Rusland – for Roskildespillerne… Realistisk at gå videre samlet fra kvartfinalerne imod Fakel Gazprom Orenburg er det næppe ovenpå den lille lussing, hvor tilskuere og frivillige var med til at skabe en god stemning om begivenheden – ligesom ved de øvrige hjemmekampe. Roskilde Bordtennis vil godt benytte lejligheden til at sige TAK til sponsorer og tilskuere for opbakning hidtil i denne sæsons Champions League!

Matchfacts: 1.kvartfinale i Roskilde
Roskilde Bordtennis BTK61 – Fakel Gazprom Orenburg 0-3
1.kamp: Zhai- Dimitrij Ovtcharov 1-3 (10-12, 7-11, 11-8, 7-11)
2.kamp: Michael Maze- Yun Mitzutani 1-3 (1-11, 11-4, 10-12, 3-11)
3.kamp: Laurens Tromer- Vladimir Samsonov 2-3 (6-11, 11-5, 5-11, 12-10, 9-11)

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.