Roskilde Bordtennis i kvartfinalen trods nederlag

Det vitale topopgør på hjemmebane imod Borussia Düsseldorf endte med et 0-3 nederlag trods tætte kampe og topunderholdning. Alligevel står Roskilde Bordtennis, imod alle odds, nu i kvartfinalen i verdens mest prestigefyldte klubturnering, Champions League, til foråret.

Af Morten Lyebalk

Sidste kamp i gruppespillet imod Borussia Düsseldorf hjemme blev også gruppens finale. Og det faktum, var der næppe mange, der ville have spået om, da Roskilde kom i Champions League gruppe med franske Hennebont, polske Dzialdowo samt tyske Borussia Düsseldorf. Så til aftenens finale var den lidt større hal D foretrukket – og omkring 600 hujende og støttende bordtennistilhængere, klubfolk og andre interesserede, var da også mødte op, for at støtte op om Roskilde Bordtennis bestræbelser på at opnå videre avancement til kvartfinalen og dermed de fortsatte cup-kampe i klodens mest vitale klubturnering, Champions League, i foråret 2018.

Zhai – tæt på et fuldendt comeback!
Første Roskilde-mand ved bordet var Zhai, der skulle op imod den 20-årige svensker, Anton Källberg, der havde besejret Zhai i det første opgør i Tyskland. Zhai kom glimrende fra start, havde flere gode indfald – bla. en baghånds-serveretur til 4-2. Kort efter blev det også 5-2, da Källberg på sin baghåndsserveretur ramte netkanten, hvorefter bolden røg ud. Men herfra skiftede sættet karakter – lidt for meget endda! Källberg fik også alt retur i denne periode samtidigt med, at Zhai heller ikke havde ”tur” i den: På en bold ramte han kanten af battet, på en anden bold ramte han netkanten – begge gange landede bolden blandt de 600 tilskuere, der desværre blev øjenvidne til, at 5-2 føringen i stedet endte med svensk sæt-sejr på 5-11…. På den igen.

I 2.sæt kom svenskeren hurtigt foran 0-2, men igen viste Zhai, hvilket stof han er gjort af! Roskildes lynende kineser kom fornemt tilbage. Bragte sig endda foran 3-2 efter en svensk serveretur i nettet. Også i fortsættelsen lynende Zhai og viste prøver på sit klassespil – bla. til 6-3 på et fornemt forhåndskryds efter en glimrende serv. Hurtigt kom svenskeren dog igen – og de 6-3 blev til 6-4, 6-5 og endda udligning, a 6. De to kamphaner fulgtes ad til 8-8. Källberg kom foran 8-9 på en lidt heldig bold, hvor det ellers var Zhai, der fik åbnet først. På den næste bold trak Källberg et sublimt trukket forhåndskryds frem fra skuffen – uden chance for Zhai. 8-10. Også næste bold, går svenskerens vej, da Zhai rammer batkanten. 8-11 – og nu 0-2 i sæt til Källberg. Det tegnede ikke lovende….


I 3.sæt var det Zhai, der kom bedst fra start – indtil 3-1. Derefter vendte billedet på ny og Källberg vandt de næste seks bolde. Det var som om tempoet blev sat i vejret i denne periode, kombineret med flere gode baghåndsslag. 3-7. Herefter vendte billedet igen! Zhai kommer tilbage igen – og udligner til 8-8 på en bold, hvor der følges op på egen serv med forhåndskryds fra baghåndssiden. De to spillere følges ad til 9-9, hvorefter Källberg overplacerer en serv fra Zhai. 10-9. Roskildes kineser tager godt (og heldigt) næste bold efter en mirakelredning, en refleksblokering, som Källberg efterfølgende ikke kan holde på bordpladen. 11-9 og nu 1-2 til svenskeren!

4.sæt starter igen med en lynende farlig Zhai, der hurtigt bringer sig på 4-1. Kineseren er helt ovenpå i denne periode – og udbygger stille og rolige føringen i sættet. 9-2. Herefter reducerer svenskeren en tre gange, 9-5, inden Zhai bringer sig på 10-6 efter en hurtig serv og salgudveksler, der ender med at svenskeren skyder udenfor bordpladen. Nok et svensk point bringer stillingen på 10-7, inden en prikduel er afgørende for, at Zhai kan bringe balance i regnskabet. 11-7 og nu 2-2 i sæt. Zhai har på fornemmeste vis kæmpet sig tilbage i kampen.

5.sæt blev lige. Uhyre lige. Ved 3-2 var der timeout. Efterfølgende lavede svenskeren en sjælden servefejl, hvilket bragte Zhai foran med to point. 4-2. Kort efter ved 5-3, er det Källberg, der rammer en god stribe – bla. til 5-4 på en super forhåndsblokering/slag, der ikke levner Zhai en chance. Også de næste tre point går Düsseldorfs vej. Nu 5-7. Igen veksler kampen. Flere af boldene er her i slutningen af sættet meget baseret på baghåndsåbninger og baghåndspresspil – og bla. bringer Zhai sig på 8-9 på en sådan duel. Publikum er ved at koge over af begejstring, og støtten flyder i stride strømme ned mod Roskildes første mand ved bordet. Zhai udligner ved en forhåndsserveretur ud i svenskerens forhånd. Hård, hurtig, utagelig og overrumplende. 9-9. kampens duel er måske næste bold: En super baghåndsduel, hvor de to kombetanter 2-3-4 gange får smækket til den med baghånden – og med Zhai som vinder af duellen! 10-9 og Matchbold nr.1! Men svenskeren får udlignet i den efterfølgende baghåndsduel. Den næste duel – nok en baghåndsduel nuppede Zhai. 11-10! Matchbold nr.2! Igen finder en ny kampens duel sted efter en fantastisk boldudveksling, skiftevis baghånd, forhånd, baghånd. Desværre vinder svenskeren kampens bold. Udligning til 11-11. Nu er det Källberg, der efter en prikduel, bringer sig i vinderposition. Men igen udlignes der, da Zhai følger egen serv fornemt op med et baghåndsdrøn. 12-12. I den næste duel får Zhai ikke ramt på en baghånd i duellen. 12-13. Zhai server, men straks går Källberg i offensiven – og sikrer sig sejren i den velspillet og umådeligt jævnbyrdige match, der sagtens kunne hav haft Zhai som vinder. 0-1 til tyskerne.

En julegodte: Maze mod Boll
Næste match var de to gode venner Maze imod Boll. Kan det blive større? De to spillere har et hav af internationale medaljer på bordtennis-cv´et – en ren julegodte af en bordtenniskamp i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena her ved juletid. Og med en opsat Maze, der netop hungrer efter disse store kampe. Og det gav Maze rige prøver på kampen igennem, hvor der blev fightet efter alle kunstens regler. I indledningen bragte Maze sig på 4-1, inden Boll fik åbnet op for sit storspil. Kort efter stod der 5-5. Flere gode forhåndsslag fra Maze og et par missere fra Boll undervejs, bragte stillingen på 9-7 til Maze. En ren vinder efterfølgende fra Boll reducerer forspringet. 9-8. Kort efter – ved stillingen 9-9, forsøger Maze et angreb på serveretur, men den rutinerede tysker har læst Mazes intentioner. 9-10. Maze får dig udlignet. 10-10. Det bliver også a 11, inden Boll er utrolig heldig – og rammer bagkanten på bordet i en duel, hvor det ellers er Maze, der har haft teten. 11-12. Det bliver desværre afgørende, da Maze på den næstfølgende bold slutteligt skyder bolden udenfor bordpladen. Knebne 11-13 til verdens nr. 4, Boll!

I 2.sæt følges de to spillere ad til 3-3. Herefter trækker Maze fra med noget af det mest sublime spil i hele matchen: Det bliver 4-3 på en superforhånd, som Boll ikke kan returnere, 5-3 efter et ballon-forsvar fra Maze, hvor Boll slutteligt rammer kanten af battet i sine offensive bestræbelser. Nok engang 6-3 efter en superduel med Maze i teten. Også bolden til 7-3 er en pragtfuld duel. Maze har held til at holde forspringet – bringer sig bla. på 9-5 efter en duel, hvor der loobes lidt væk fra bordet fra begge spillere.. Det bliver også 10-5 på en bold med Maze i førerrollen, inden Boll får reduceret til 10-8. Maze lukker dog sættet ved at tage initiativet. 11-8. 1-1 i sæt!

3.sæt indledes med en superduel ved stillingen 0-1 til Boll: Her får Maze presset Boll i defensiven, væk fra bordet, men Boll får slået kontra og får kæmpet sig ind til bordpladen igen, men slutteligt er det dog Maze, der vinder den fantastiske bold. 1-1. Maze fortsætter stimen – og bringer sig på hele 6-1. Tyskeren kan godt forekomme lidt små-shaky i denne periode. Men Boll får rystet den eventuelle usikkerhed af sig – dog ikke nok til at røre Maze, der bringer sig på 7-2 med en weltklasse-blokering longline. Utagelig for Boll. Boll kommer ikke voldsomt tættere på i sættet, der ender med Maze-gevinst på 11-5 efter heroisk fight og kvalitets-bordtennis fra øverste hylde. Wow! Nu 2-1 til danskeren!


I 4.sæt kommer Boll hurtigt ud af starthullerne. Det virker som om tempoet har fået nok en tand. Det går stærkt – og Boll bringer sig foran 2-6. Men tag ikke fejl: fordi man officielt har pensioneret sig selv, så har man stadig noget i sig! Og det beviste Maze gang på gang i matchen – også i denne situation: Flere gode initiativer og angrebsbolde bragte stillingen på 7-8. Og det blev 8-9 på en flot baghånds-serveretur-vinder fra Maze. Desværre kommer Maze ikke tættere på i sættet, der lukkes med en servefejl fra danskeren. 8-11. 2-2 i sæt!

Afgørende sæt: Boll kommer i teten og bedst fra land. 1-3, 1-4 og 1-5. Svær start på et sæt. Maze reducere efter en superduel, hvor Boll slutteligt skyder ud med baghånden. 2-5. Kort efter 3-5 og 3-6. Herefter har Maze igen fundet storspillet frem: først en baghåndsvinder efter kort duel, dernæst en endnu bedre bold, hvor Maze får holdt presset på Boll – og hvor Maze-forhånden lyner afgørende til sidst. 5-6. Timeout. Det blev 5-7 på en kort duel, hvor Maze slutteligt skyder ud med baghånden. Boll kommer også på 5-8 efter en pragtduel, hvor Maze, i en ellers solid defensiv for forsvaret sig, dog ikke nok til at få pointet, da Boll vinder pointet efter et forhåndsslag. Ved 6-8 har Boll heldet ved nettet – og får overtaget. 6-9. På en super longling blokering fra Boll sikrer tyskeren sig hele fire matchbolde. 6-10. Men Maze ligger sig ikke frivilligt: Først reduceres på en klinisk baghåndsvinder. Og kort efter nok et baghåndsdrøn. 8-10. Boll server nu – og efter en fantastisk afslutningsbold, er det Maze, der må give fortabt efter et forbilledligt forhåndskryds fra Boll. 8-11, 2-3 til Boll – men HVILKEN KAMP! HVILKE TO KAMPE! Topunderholdning trods nede mod de borussiske forhåndsfavoritter.


Tromer i svær kamp
Tredje Roskilde-spiller i ilden var hollandske Laurens Tromer, der har leveret glimrende spil for Roskilde Bordtennis i Champions League med flere imponerende sejre til følge. Det er dog sin sag, som ung spiller, at skulle gå ind og levere varen efter to så pragtfulde kvalitets-matcher. Laurens gik dog på med krum hals imod den hårdføre Kristian Karlsson, verdens nr. 27, der i det omvendte opgør besejrede Maze (med 3-2). Så det var ikke hr. hvem-som-helst hollænderen var oppe imod. 1.sæt blev et tilvænnings-sæt for Tromer. Han skulle lige ind i kampen – sådan er det nogle gange. Hurtigt bragte svenskeren sig på 1-6, inden Tromer kom bedre med – og bla. med en solid forhånd bragte sig på 3-6. Tromer var oppe på 5-7, som det tætteste i et sæt, der gik svenskeren vej med 7-11 efter superspil fra svenskerens baghånd i sættets sidste duel.

I 2.sæt kom Roskildes unge hollænder bedre med fra start efter ”kun” 1-3-indledning. Tromer kom på både 3-3 og senere 5-5, inden svenskeren på initiativrigt spil bragte sig på 5-7. Et forspring som Karlsson, desværre havde held til at holde sættet ud. 7-11.


I 3.sæt kom en flyvende hollænder fra start!: 1-0, 2-0 – og kort efter 3-1 på en god baghåndsåbning på servereturen. Laurens holdt ved: 5-1 på en flot kombination med afslutningsvis to gode forhåndsslag. Forhånden kørte også på til 6-2 og 7-2. Ohg det blev også 8-2 efter nok et pres fra hollænderen. Men tre reduceringer fra Karlsson, bla. en åbning efter egen serv, bragte stillingen på 8-5 til Tromer, inden en timeout. Timeouten bekom desværre svenskeren bedst: Først tager Karlsson initiativet med succes på en Tromer-serv. 8-6. Dernæst får Tromer åbnet, men svenskeren har snarrådigt læst hollænderens intentioner – og sender en baghåndsvinder retur. Nu 8-7. Tromer får igen held med en baghåndsåbning efterfølgende. 9-7. Men svenskeren hager sig fast – og lidt til: Først laver Düsseldorf-spilleren en solid superblokering, dernæst overforcerer Tromer med baghånden. 9-9. Svenskeren skal nu serve. Og en god serv følges op med et super forhåndskryds uden chance for Tromer, der også taber næste duel – og dermed sættet 9-11 – trods en 8-2 føring. Kampen nåede, trods alt, ikke samme højder i spænding som de første to kampe, hvor spændende var i højsædet.

Den russiske bjørn og de forsvarende mestre venter..
Undervejs i tredje kamp kunne speaker Patrick Bøttcher annoncere dagens mest glædelige nyhed: Polske Dzialdowo havde hjemme besejret franske Hennebont med 3-1, hvilket betyder, at Roskilde Bordtennis, trods nederlaget, er at finde i forårets kvartfinaler i verdens mest prestigefyldte klubturnering – Champions League. Modstanderen i forårets kvartfinaler bliver russiske Fakel- Gazprom Orenburg. Et hold Roskilde adskillige gange før har krydset klinger med. Og selvom det på papiret ser vanskeligt ud her i vintermørket, så er det værd at erindre at det er russerne, der har revanche til gode! Sidste år, i 2016-17-sæsonen, vandt Roskilde Bordtennis nemlig på hjemmebane ved denne højtid over russerne, der dengang kunne nøjes med at sende 2.holdet. Fakel-Gazprom gik i øvrigt hele vejen ved at slå Borussia Düsseldorf i finalen. Mon ikke vi får 1.holdet med bl.a. Ovtcharov og Samsonov på besøg i Roskilde, når datoen for kampen i Roskilde Kongresscenter Bauhaus Arena engang bliver offentliggjort. Vi krydser fingre – og vi håber, trods vinteren, at kunne give de russiske favoritter en varm velkomst!

Matchfacts
Roskilde Bordtennis BTK61 – Borussia Düsseldorf 0-3
1.kamp: Zhai- Anton Källberg 2-3 (5-11, 8-11, 11-9, 11-7, 12-14)
2.kamp: Michael Maze- Timo Boll 2-3 (11-13, 11-8, 11-5, 8-11, 8-11)
3.kamp: Laurens Tromer- Kristian Karlsson 0-3 (7-11, 7-11, 9-11)

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.