Roskildes Bordtennis Champions League-drømme på stand by

Franske Vaillante Sports Angers gjorde rent bord og vandt med 0-3, da de gæstede Roskilde i Champions Leagues indledende gruppespil

Af Morten Lyebalk

Dansk bordtennis flagskib, Roskilde Bordtennis BTK61s Champions League-eventyr og drømme led alvorligt skibbrud i den første hjemmekamp i det indledende gruppespil i årets udgave af Champions League. Det danske mesterhold, der har vundet otte ud af de seneste ni danske holdmesterskaber, og som i 2010 nåede en fornem kvartfinale i europas mesterholdsturnering, havde håbet og troen på en god start på hjemmebane i årets turnering. En tro og et håb, der selvfølgelig havde fået en vis næring ovenpå det knebne 2-3 nederlag tidligere på måneden på udebane imod Ochsenhausen.

Nu stod franske Angers TT, der ligeledes havde tabt første kamp ude i Champions League, for tur. Det franskebordtennis- mandskab mønstrede i stærkeste opstilling: I spidsen for holdet var naturligvis den nybagte franske europamester i herresingle, 28-årigeEmmanuel Lebesson, hvis titel endnu ikke var mere end 72 timer gammel fra de nyligt overståede europamesterskaber i Budapest. Lebessons titel i herresingle var i øvrigt den første franske ved EM i 40 år – i 1976 sejrede berømte Jacques Secretin. Roskilde Bordtennis viste sig som fornemme og betænksomme værter og lykønskede med en buket blomster før og imellem kampene de to nybagte europamestre Lebesson og damesinglevinderen, kinesisk-fødte Hu Malek fra Tyrkiet, der også var til stede i hallen som tilskuer til aftenens holdkamp.

IMG 1249x2 x nybagte europamestre

Fornem fransk indledning
Der var god stemning på lægterne i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena fra start, hvor de ca. 300 fremmødte tilskuere, heriblandt borgmester Joy Mogensen, så frem imod holdkampens første match. Aftenens første kamp stod imellem de to holds aktuelt bedste spillere: For Roskilde kinesiske Zhai og for Angers europamester Emmanuel Lebesson. Ligesom europamester havde Zhai vist fornem form på det seneste – blandt andet demonstreret i Ochsenhausen, hvor Zhai klaskede to verdensklasse-spillere, Gauzy og Maramatsu. Lebesson lagde imidlertid godt fra land i mødet mod Zhai og byggede således videre ovenpå sin europamesterskabstitel i Bauhaus Arena. Skarpe server samt hurtigt angrebsspil – ikke mindst fra forhåndssiden gav hurtigt franskmanden en 1-5 føring. Trods momentvise flotte angreb samt gode, hurtige Zhai-server, så holdt føringen sættet ud. 7-11 til Lebesson.

I 2.sæt viste Lebesson for alvor klassen. Zhai blev desværre lukket godt ned og ofte lynede den hurtige franskmand med tempofyldt angrebsspil, stadigvæk fra primært forhåndssiden, der var med til at presse flere ”fejl” ud af Zhai end vanlig set. Sættet endte med 2-11 til den nye europamester.

I 3.sæt kom Zhai bedre med fra start: Roskildes dygtige kineser viste flere prøver på sit fornemme angrebsrepertoire fra såvel forhånds- som baghåndssiden. Zhai fulgte med til 3-3. Herefter fik Lebesson igen et mindre pointmæssigt overtag. Men Zhai svarede flot igen med fornemt angrebsspil på servereturer fra Lebesson. Zhai udlignede til både 6-6, 7-7 og 8-8. Nu servede Lebesson imidlertid. Og i blandt andet en tempofyldt duel ramte Zhai forhåndsslag netkanten – og bolden gik ud over bordet. 8-10 til Lebesson, der på den efterfølgende matchbold vandt matchen, da Zhai slog en hurtig serveretur fra Lebesson ud med forhånden. Så 8-11 til Lebesson – og dermed 0-3 i sæt til franskmanden, der bragte Angers foran 0-1 i holdmatchen.

 MG 0568x

Maze lige ved og næsten
35-årige Michael Maze, der i foråret officielt indstillede sin internationalekarriere var blevet overtalt til at stille op og trænet af sportsdirektør (og spiller) Allan Bentsen op til kampen. Så der var håb om, at se Maze i aktion som i ungdommens vår. Netop Maze skulle spille holdmatchens anden kamp imod svenske Jon Persson, der vandt det svenske singlemesterskab i foråret. Maze lagde for og fulgte fint med til 3-3. Maze fik demonstreret fine server og lejlighedsvis gode angrebsåbninger med især forhånden og fulgte med til 7-7. Herefter trak Persson fra med flere flotte angrebsslag, der stressede og pressede Maze til fejl. 1.sæt endte 7-11 til svenskeren.

I 2.sæt lagde Maze godt ud, brød Perssons to server – og var lidt senere foran 4-3. Herefter fik Persson igen fat i den lange endte og snuppede seks bolde på stribe: 4-9. Sættet endte igen med Persson gevinst med 6-11.

3.sæt blev det mest spændende. Maze viste fornemt spil og bed godt fra sig. Flere gange lynede forhånden, der fulgte op på svenske servereturer. Maze bragte sig på 2-0, men Persson kom godt igen og udlignede. Sættet udviklede sig til en meget lige gyser: Snart var Maze foran (bla. 7-4), men Persson blev ved med at bide fra sig. Han udlignede til både 7-7 og 8-8. Her havde de to kombattanter en flot bold, hvor Maze først demonstrerede fornemt angrebsspil, men hvor Persson viser blokeringsspil i verdensklasse, hvorefter Maze overforcerede med forhånden. Nu 8-9 til Persson. Men Maze var indstillet på at give sig fuldt ud. Han kæmpede sig tilbage i sættet, der måtte ud i ”forlænget spilletid”. Maze var nede både 9-10 og 10-11, men en fornem baghåndsduel gør det til 12-12. En god Maze-serv endte i nettet på svensk side. Nu 13-12 til Maze, der dog endte med at tabe 3.sæt med 13-15 efter standhaftigt svensk spil i de afgørende slutbolde. 0-3 i sæt til Jon Persson, der bragte Angers på 0-2 i holdmatchen. Nu så det rigtig svært ud for Roskilde Bordtennis Champions League-forhåbninger.

 MG 0669

Flot comeback af Claus Nielsen
Tredje kamp på programmet var unge 20-årige Claus Nielsen, der skulle op i mod den rutinerede svensker Jens Lundqvist, der bla. har 5 svenske singlemesterskaber på cv’et samt et EM-guld for hold (i 2002). Claus Nielsen lagde for – og han lagde rigtig fint ud med fine server og angrebsslag. 3-0. Lundqvist fik dog fightet sig retur, 4-4 og et moment senere er svenskeren på 4-7 efter fornemt angrebs- og blokeringsspil. Trods flere gode Claus Nielsen-bolde blev det lige ved og næsten for den unge spiller, der i sin tid kom til Roskilde fra Slagelse. 9-11 til Lundqvist i 1.sæt.

I 2.sæt kom Claus Nielsen desværre ikke med fra start: Svenskeren bragte sig foran 0-6 – en stor føring, som den rutinerede bordtennisspiller holdt sættet ud. 5-11 til Lundqvist. Nu 0-2 i sæt til svenskeren. I holdkampen er der på dette tidspunkt spillet otte sæt – desværre er de alle endt på franske hænder!!!.

I 3.sæt viste Claus Nielsen eminente prøver på flot angrebsspil. Nu hang spillet for alvor sammen. Danskeren er mestendels ovenpå i et sæt, der dog stadigvæk er ganske lige. 5-3 og 6-4 til BTK61-spilleren blev senere til både 8-8 og 9-9. Men unge Nielsen kan dog momenter senere trække sig sejrrigt ud af sættet efter en flot baghåndsåbning. 11-9 til Roskilde – dagens første sæt i hus! 4.sæt mindede meget om 3.sæt. Claus Nielsen var i teten, fortsatte det fine spil med hurtige angrebsåbninger samt ikke mindst flere gode og hurtige server. Roskilde-spilleren var foran både 4-3 og 7-6, men svenskeren var lige bagefter. Og snart foran. Så lige var det. Ved stillingen 8-9 til Angers-spilleren viste Claus Nielsen mod og fint angrebsspil. En flot serv fulgtes bla. eminent op med baghånd – og Lundqvidt endte med at fejle. Nu 10-9 til Nielsen. Der udlignes, men Nielsen holdt fast i konceptet – og på først en god baghåndsåbning og siden en god serv vindes sættet 12-10. Nu 2-2 i sæt i holdkampens tredje kamp. Kunne Claus Nielsen vinde var der måske håb forude – for så skal Zhai op imod svenske Persson efterfølgende… Først skal den tredje kamp dog lige overstås. Claus Nielsen holdt imidlertid fast i sit moment fra starten af det afgørende sæt. BTK61-spilleren bragte sig på 4-1 bla. på flere gode server. Herefter tog svenskeren en timeout. Desværre så det efterfølgende ud til at hjælpe svenskeren med taktiske ændringer. Danskeren fik flere ganske efterfølgende lov til og mulighed for at åbne på korte bolde, men svenskeren var vaks ved havelågen og fik sendt boldene lidt skarpere retur. 4-1 føringer blev desværre til 4-4 og 5-5. Ved den stilling havde de to kombattanter måske dagens bedste bold: fornemme forhåndsslag fra begge spillere, lang duel afsluttes med et fornemt baghåndskryds fra Lundqvist. 5-6 til svenskeren. Efterfølgende blev de næste point vundet på henholdsvis missede Claus Nielsen-slag og vindere fra svenskeren, der desværre for Claus Nielsen og Roskilde trak fra: 5-7 blev til 7-10. Og med et efterfølgende forhåndsslag sikrede Lundqvist sig sættet med 7-11 og sikrede en sikker fransk holdsejr på 0-3. Men Claus Nielsen fortjener stor ros for det fornemme comeback og den flotte fight!

 MG 0970

Den store russiske Bjørn venter forude..
Efter to spillede kampe og nul point er Roskilde Bordtennis chancer for avancement til cup-kampene i forårets Champions League realistisk set desværre ikke særligt store. Og muligheden for at ende som treer og dermed i ETTU cuppen er også et stykke væk. Men forsøget på at nå med i turneringen skal gøres!

Svenske Jens Lundqvist, der havde store roser til sin unge danske opponent og ”måtte kæmpe virkelig hårdt for sejren”, opsummerede det måske meget rammende efter kampen: ”Normalt er russiske Gazprom det stærkeste af de fire hold i puljen – de stiller trods alt med Samsonov og Ovtcharov. Men derefter et det os og Ochsenhausen, der skal kæmpe om andenpladsen, som jeg ser det. Og det kan sagtens blive lige. Derfor var det vigtigt, at vi vandt 0-3 i Roskilde her i dag.”

For Roskilde Bordtennis BTK61 resterer nu fire spillerunder i den indledende CL-runde. Og de to af kampene er imod de russiske storfavoritter fra Gazprom. Netop russerne er næste modstander på programmet i næste runde på udebane i Rusland. Kampen spilles 4.november kl. 14. Næste hjemmekamp i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena er 25.november kl. 17.00 imod Ochsenhausen fra Tyskland. Årets sidste hjemmekamp i Champions League er imod Gazprom den 16.december kl. 20.00, så der er stadigvæk rig mulighed for at støtte op omkring Roskilde-holdet og se bordtennis på allerhøjeste eliteniveau.

Matchfacts:

Roskilde Bordtennis BTK61 – Vaillante Sports Angers 0-3

1.kamp: Zhai- Lebesson 0-3 (7-11, 2-11, 8-11)

2.kamp: Maze- Persson 0-3 (7-11, 6-11, 13-15)

3.kamp: C.Nielsen – Lundqvist 2-3(9-11, 5-11, 11-9, 12-10, 7-11)

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.