Verdens nr. 125 baskede igen to top-40-spillere

Roskildes lyn-kineser Yujia Zhai gjorde igen det slemme ved Ochsenhausen-spillerne, men desværre blev de to sejre ikke fulgt op af endnu en fra de øvrige BTK61-spillere, så Roskilde måtte igen bøje sig for overmagten med et knebent 2-3 nederlag.

Af Morten Lyebalk

Efter tre Roskilde-nederlag i Champions League-gruppespillets 1.halvdel var favoritværdigheden lagt solidt i hænderne på det tyske mandskab inden kampstarten, der markerede begyndelsen på 2.halvdel af kampene i gruppespillet. Tyske Ochsenhausen, som Roskilde Bordtennis fornemt havde budt op til wienervals ved det firkantede bord i det tyske – med et knebent 3-2 nederlag til følge – stod igen som modstander. Denne gang i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena, hvor knap 100 tilskuere, vip-gæster, officials med mere havde fundet vej udenom julefrokosterne, black Friday og anden festivitas for at følge de lokale batsvingere i deres kamp imod de tyske opponenter.

Tyske og tyske… dvs. Ochsenhausen, hvis mandskab mere mindede om en flok forvoksede juniorer – med en gennemsnitsalder på omkring de 21 år – stillede med henholdsvis en brasilianer, en japaner og en portugiser til start. Ydermere fik det såkaldte tyske mandskab ikke brug for deres polak, ligesom de havde ladet deres allerbedste mand, Franskmanden Gauzy, stå over til aftenens opgør….. Så meget tysk var der nu ikke over det. Men mandskabet var, tyske eller ej, yderst behagelige gæster, der havde taget det gode humør og den sportslige fairness med til det europæiske opgør i Vikingebyen.

Zhai bomber løs
Første opgør stod imellem verdens nr. 125, Roskildes kineser Zhai og brasilianeren Hugo Calderano, verdens nr. 31, der er højrehåndsspiller ligesom holdkammeraterne Maramatsu og Gauzy, som Zhai havde slået tilbage i oktober i Ochsenhausen. Kunne Zhai igen tage et par flotte verdensklasse-skalpe? Bedømt ud fra kampens første tre spillede bolde, så det ikke sådan ud, for hurtigt kom brasilianeren foran 0-3 efter både missere fra Zhai og hurtige brasilianske angreb. Men Zhai kom hurtigt tilbage: Udlignede til 4-4 og siden 5-5, inden Zhai med flere velspillede angreb, hvor især forhånden lynede, samt en enkelt heldig netruller bragte sig på 10-5. Brasilianeren gav dog ikke op og vandt blandt andet på flot angrebsspil de næste fire bolde. 10-9. En timeout blev taget. Det var Calderano, der servede efter et højt opkast. Zhai gik prompte til angreb med baghånden – og heldigvis gav det pote! 11-9 og 1.sæt til Roskilde.

I 2.sæt var indledningen relativ jævnbyrdig, men Calderano tiltvang sig et lille overtag, bla. med imponerende brasilianske baghåndsslag samt desværre en række angrebs-kiks fra Zhai i ny og næ, selvom Roskilde-spilleren også i dette sæt gav prøver på sine fine angrebsslag. Ved 7-10 hev Calderano sættet i hus efter en slagudveksling, hvor Zhai, presset, var kommet lidt væk fra bordet, skød forhånden i nettet. 1-1 i sæt.

 MG 1546x
I 3.sæt kom Calderano foran 0-2 efter flotte baghåndsangreb. Zhai svarede omgående igen: Kom på 5-2 via flotte angreb fra især forhåndssiden. Siden blev det en 8-5 føring til Roskildes kineser, inden Calderano udlignede til både 8-8 og siden 9-9 via flere gyldne baghåndsslag. Ved 9-9 var det dog Zhai, der gav prøver på baghånden og efter et par angrebsåbninger var det Calderano, som missede, stærkt presset, med forhånden. 10-9 og 11-9 og sætsejr til Zhai. Nu 2-1 i sæt.

I 4.sæt bragte Zhai sig hurtigt på 4-1 og 5-2 efter flyvende, lynhurtigt angrebsspil. Calderano kom på 5-4, blandt andet på en ren, hurtig servevinder, der ramte alleryderst på bordpladen. Zhai kom på 6-4 ved en duel, hvor han var tvunget lidt ud fra bordet, men med både baghånds- og forhåndsslag gik pointet alligevel Roskildes vej. Også i dette sæt blev afgørelsen tæt og også i dette sæt viste Calderano prøver på årvågent angrebsspil. De 6-4 blev senere til 8-6 og 9-6. Calderano afværgede de to første matchbolde ved 10-8 ved at tage initiativet. 10-10. Dernæst missede Calderano et forhåndsslag efter egen serv. På sin tredje matchbold lykkedes det Zhai at lukke kampen, idet Calderano servereturnerede i nettet. 12-10 og Roskilde-sejr! 1-0! Sæsonens første single sejr i Europa på hjemmebanen i Roskilde var en realitet.

Verdensranglistens nr. 245 i forlænget spilletid med nr.37
Matchens anden kamp stod imellem unge Claus Nielsen og japanske Yuto Maramatsu. De to spillere har henholdsvis en placering som nr. 245 og 37 på verdensranglisten. Så umiddelbart synes den kamp jo lige til for japaneren. Men sådan gik det nu langt fra. For en tændt, ung dansker gjorde bordtennislivet særdeles svært for sin japanske opponent, der sædvanen tro gik på banen med sin solide defensiv. De to spillere fulgtes ad til 3-3. Herefter vandt Maramatsu de næste to point. 3-5. Men unge Nielsen var helt med: mange af duellerne styredes med beherskede forhåndsloops indtil en større chance bød sig – så klaskedes der til, primært med forhånden fra Nielsen. 4 point i streg bragte Nielsen på 7-5. Men senere udlignedes der til 8-8. Nok et par gyldne forhåndsslag fra unge Nielsen bragte ham i sæt-sejr-position. 10-8. Men igen udlignedes der, bla. efter en bold, hvor Maramatsu viste klasse-forsvarsspil. Ved 10-10 viste unge Nielsen koldblodighed og med to flotte forhænder gik sættet til Roskilde: 12-10 og 1-0 i sæt.

I 2. sæt var Nielsen flyvende ud af starthullerne: Modent, velovervejet angrebsspil gav 4-1 føring. Men der var også fejl fra den unge dansker, der hele tiden skulle finde balancen imellem at være offensiv og ikke for offensiv, samt finde balancen imellem, hvornår der skulle angribes, og hvornår der skulle holdes mere igen…4-1 blev til 4-4. Men igen tog Nielsen téten og det blev 7-4 på en bold, hvor Claus Nielsen viste super-spil med afvekslende, kloge angreb med forhånden som dirigentstokken. Et øjeblik senere blev det 8-5 efter et Nielsen-angreb, hvor bolden ramte nettet og var utagelig for japanske Maramatsu. Et par missere fra Nielsen og en baghånds-killer fra Maramatsu senere skaffede 8-8. Senere 9-9. Men et par Nielsen-missere med forhånden gav japaneren andet sæt. Nu 1-1 i sæt.

 MG 1705
De to kombattanter fulgtes ad i begyndelsen af 3.sæt. ved 1-1 har de dagens hidtil bedste bold, hvor Nielsen presser på med forhånden, men hvor Maramatsu står solidt væk fra bordet og slicer retur. Det endte desværre med en forhånd fra Nielsen, der blev misset. 1-2. Nok et defensivt point gjorde det til 1-3. Men Nielsen gav ikke op – bragte sig endda på 5-4, hvor danskere viser stor bevægelighed, adræthed samt eksplosivitet med en god forhånd. 5-4 blev øjeblikke senere til 6-5, men herefter er det som om, at skabet med fejlslagene åbnes – desværre er det Nielsens skab. Sættet går til Maramatsu med 6-11. Nu 1-2 til Maramatsu.

I 4.sæt ved stillingen 0-1 til Maramatsu har de to spillere en bold, der afslutningsvis rammer siden af bordet. Dommeren dømmer imidlertid bolden på kanten – og dermed point til Ochsenhausen – men højlydte protester fra såvel publikum samt en søgende Claus Nielsen, der finder medhold hos ringside Ochsenhausen. Ochsenhausen viste i situationen sand sportslig fair play og gav retteligt pointet til Roskilde – hvor tit er det lige at man oplever sådan noget?! (i hvert fald ikke i fodbold!). Så i stedet for 0-2 bliver det 1-1. Claus Nielsen behøvede nu ikke hjælp fra andre. For han kan selv: De to spillere var jævnbyrdige, men Maramatsu tiltvang sig en 5-7-føring. Herefter spillede Nielsen vel nok sin bedste serie i kampen. Med flot, flot angrebsspil – varieret og afvekslende – lykkedes det at nuppe sættet med 11-8. 2-2 i sæt.

Og ligesom imod Angers og svenske Lundquist skal Nielsen nu ud i et femte og afgørende sæt! Maramatsus defensiv er desværre nærmest blevet mere og mere sikker som kampen er skredet frem. Nielsen kom skidt fra start: missede med forhånden, prikkede i nettet, skød for langt – det ville ikke lykkes for Nielsen nu, samtidig med at Maramatsu undervejs også spillede flotte, defensive bolde. Men Nielsens fejlprocent var desværre alt for høj i sættet – og japaneren kom på hele 0-9, inden Nielsen igen fandt vej til point tavlen. Sættet og spændingen taber hurtigt luften – og sættet lukkes ned med 2-11 og dermed japanske sejr med 2-3. Nu stod der 1-1 i holdkampen – efter en ganske formidabel indsats af den unge dansker, der havde givet verdens nr. 37 kamp til den yderste streg.

Fornem hollandsk indledning
Tredje kamp stod imellem Roskildes hollænder, Ewout Oostwouder og portugisiske Joao Geraldo, der var en del af de portugisiske EM-vindere for hold tilbage i 2014. Portugiseren ligger pt. nr. 60 på verdensranglisten, så spillet med den lille bold ved bordet, er ham ikke ukendt! Det var dog Roskildes hollænder, der lagde bedst fra land med optimistisk og fandenivoldsk spil. Oostwouder gav flere gode prøver på sit store repertoire: Ved 1-1 i 1.sæt viste han med et flot forhåndskryds fornemt angrebsspil. 2-1. En gentagelse gør det til 3-1. De to spillere har efterfølgende flere slagsudvekslinger, som mestendels gik til hollandsk side. Flere fejl indsneg sig også i portugiserens spil og de 3-1 blev siden til 10-3. Oostwouder afsluttede sættet efter en flot duel, hvor der blev vist kompetente baghånds- og forhåndsslag, der siden afsluttedes med en Geraldo-forhånd i nettet. 11-4 og 1-0 i sæt til Roskilde.

 MG 1939
I sæt nr. 2 fik Roskildes hollænder en lidt skidt start: Serverne sad ikke helt i skabet og fejlprocenten steg. Selvom Oostwouder bragte stillingen på 1-1 ved fleres smashs, så blev det hurtigt 1-4. Roskildes hollænder kæmpede ufortrødent videre og var næsten helt oppe. 4-5. Men tre hurtige portugisiske point gjorde det til 4-8. Og selvom Ewout Oostwouder var lige ved at komme op – 8-10 – så måtte han se portugiseren udligne, da en serveretur blev sendt i nettet. 1-1 i sæt.

Portugiseren er nu helt med igen – og desværre virker det også som om at den portugisiske succes har taget brodden lidt af den ellers herlige holllandske fandenivoldskhed indledningsvis. 3.sæt gik i gang – og det med portugiseren i førersædet. Geraldo gik fra 1-1 til 1-5 – en føring, der desværre viste sig at holde sættet ud: 4-11, selvom der også var enkeltvise flotte angrebsåbninger og slag fra Roskildes unge hollænder. Nu 1-2 i sæt til Geraldo og Ochsenhausen.

4. sæt er desværre en tro kopi af tredje sæt: 1-1 blev til 2-7 og 3-9 på skiftevis flotte portugisiske baghåndsslag og missede angrebsslag fra Oostwouder. Den portugiske føring var for stor og sættet – og dermed kampen – endte efter nok en portugisisk sætgevinst på 4-11. Nu 1-2 til Ochsenhausen i holdkampen samlet set.

Superflot kinesisk comeback
Nu skulle Roskilde igen sætte sin lid til at Zhai kunne nuppe en singlesejr for at bibringe spændingen i opgøret. Indledningsvis så det da også nogenlunde spændende ud, da Zhai reducerede til 4-5 ved at holde Maramatsu i defensiven med et jerngreb af en forhånd, der til sidst peb ned på bordet uden chance for japaneren. Men fejlene var dog for mange fra Zhai i første sæt – især rammes kanten af battet flere gange. Den sidste skarphed synes ikke at være taget med ind til bordet. Efter 4-5 steg fejlprocenten fra Zhai, der havde svært ved at afkode, hvor meget skru, der syntes at være i Maramatsus defensive bolde. Sættet gik til japaneren med 5-11.

I 2.sæt kom Zhai lidt skidt fra start – en kombination af stolpe ud og uheld samt en del missere gav hurtigt en japansk 2-8-føring. Og selvom Zhai spillede enkelte gode bolde – eksempelvis som ved 6-10, hvor Zhai blokerede i verdensklasse efter et Maramatsu-angreb med forhåndskryds fra baghåndssiden.7-10 blev til 8-10 og timeout, inden Maramatsu afsluttede sættet med en flot baghåndsvinder efter først at have været trængt i defensiven. 0-2 i sæt til Maramatsu.

Heller ikke starten af tredje sæt var opløftende for Zhai. Fejlene var stadig for mange – og Zhai kom bagud 2-5. Tre hurtige point bragte dog balance i regnskabet – og de to spillere fulgtes siden ad til 9-9 – og kvaliteten i spillet og duellerne er nu stigende sættet igennem: Zhai viste flere flotte angreb, mens Maramatsu viste prøver på sin defensiv. Til sidst nuppede Zhai dog sættet ved at Maramatsu slutteligt skød for langt med forhånden efter en lidt høj Zhai-retur.11-9 og 1-2 i sæt!

 MG 1604
Men Zhai havde nu overhånden: han havde fået hul på sit flotte offensive spil igen. Flot og afvekslende angrebsspil fra især forhånden gav Zhai téten i tredje sæt: Foran 3-1 og 4-2. Ved 4-2 har de to spillere nok aftenens bedste duel: Zhai presser på med forhåndsloops og hårde forhænder, men Maramatsu viser fornemt defensiv fra såvel forhånd som baghånd. Den lange duel ender med et fejlslag fra Zhai.4-3. Kvaliteten og ikke mindst spændingen var nu helt i top. De 4-3 blev siden til 7-4 og 10-6 efter mange rigtigt flotte dueller de to spillere imellem. Det lignede et afgørende 5.sæt – men ak! Først havde Maramatsu held med at tage initiativet – han belønnedes ved at vinde de to bolde. 10-8. siden missede Zhai to bolde – den sidste ved at ramme kanten af battet på ny. Sandelig om ikke Maramatsu også tilspillede sig en matchbold ved 10-11, men på den efterfølgende Zhai-serv skød japaneren heldigvis i nettet. 11-11! Nok en matchbold til japaneren nås, da en defensiv vendes til en offensiv kontra fra Maramatsu ud i Zhais forhåndsside til kineserens store overraskelse. Zhai fik dog udlignet til á 12. Herefter lavede Maramatsu en servefejl ved at skyde for lang med forhånden! 13-12. Zhai afsluttede det vildt nervepirrende sæt med nok en offensiv. 14-12! Og 2-2 i sæt!

Zhai var nu helt ovenpå. Han var kommet igen fra 0-2 – og ydermere har han en sejr i bagagen fra sidste champions league-opgør i Ochsenhausen… Zhai kom da også bedst ud af starthullerne i det vitale femte sæt: 0-1 blev til 2-1. Herefter har Maramatsu en baghåndsafslutning, der emmede af frustration. 3-1. Siden blev det 4-2. Herefter styrede Zhai resten af matchen med godt spil og heldet på sin side. Ved 10-2 angreb Roskildes kineser skiftevis med forhånd og baghånd – indtil en desillusioneret Maramatsu kan se til at Zhai for gud-ved-hvilken-gang klaskede forhånden ned long line. Klassespil, Roskilde! 3-2 i sæt til Zhai, der udlignede til 2-2 i matchen.

Svær kamp for Claus Nielsen
Aftenens femte og afgørende match stod imellem Claus Nielsen og Hugo Calderano. Det blev en svær kamp for den unge dansker. Første point bød på et højt opkast fra brasilianeren og efterfølgende svær, finurlig serv, som Nielsen returnerede i nettet med baghånden. Desværre blev det meget symptomatisk for første sæt, hvor brasilianerens server virkeligt spillede danskeren et puds. Selvom Nielsen fra tid til anden lavede flere flotte og fornuftige slagudvekslinger samt angrebsåbninger, så var der også åbnet op for fejlene. Nielsen kom hurtigt bagud 2-7. En start han aldrig kom sig over. 6-11 til Calderano i 1.sæt.

I 2.sæt kom Claus Nielsen foran 2-1 efter en ulovlig serv fra Calderano, men fem hurtige brasilianske point efter afvekslende spil, gav en brasilianske 2-6-føring. Herefter kom en periode med flere gode Claus Nielsen-point – bla. ved 3-7, hvor Claus Nielsen væk fra bordet fik slået dagens baghåndsvinder langt udefra. Superb slag! Nielsen halede ind og ved 7-8, da det spidsede lidt til, tog Calderano en timeout. Efterfølgende fik Calderano med tre hurtige point hevet sættet i land. 0-2 i sæt.

Det så mere end svært ud for Nielsen nu. Og danskeren kom da heller ikke tættere på: ved 2-2 i tredje sæt rykkede Calderano igen fra efter presspil. 2-5 bliver siden til 3-7. Nielsen var i problemer: Hvor Maramatsu var meget defensiv, hvilket afstedkom at Nielsen selv skulle tage initiativet, så var Calderano mere vekslende imellem offensivt og defensivt spil. Samtidig krydrede han spillet med finurlige server. Så det var en dansker lidt i syv sind – og det kunne desværre også aflæses på hans beslutninger og hans fejlmargen. Nielsen sluttede kampen af med et par overforcerede slag fra baghånds- og forhåndssiden og det hele endte med 5-11 i tredje og sidste sæt.

Vanskelig fransk udekamp venter
Efter fire spillede kampe og nul point skal Roskilde Bordtennis primært bruge rejsen til Frankrig og Angers til at høste mere champions league-erfaring til de unge. Chancen for point skal altid kæmpes, men de unge er klubbens fremtid – og både Ewout Oostwouder og ikke mindst Claus Nielsen har i Champions League vist, at de på gode dage kan spille næsten lige op med spillere i – om ikke den absolutte verdenstop – så bordtennisspillere fra ranglistens øvre lag. Kampen imod Angers ude bliver svær – franskmændene har stadigvæk Champions League-deltagelsen at kæmpe for. Kampen finder sted på udebane i Frankrig den 2.december kl. 19.30.

Årets sidste hjemmekamp i Champions League for BTK61 er imod Gazprom den 16.december kl. 20.00, så selvom et videre avancement på det sportslige plan synes helt væk, så er der stadigvæk rig mulighed for at støtte op omkring Roskilde-holdet og se bordtennis på allerhøjeste eliteniveau i Bauhaus Arena.

Matchfacts

Roskilde Bordtennis BTK61 – Ochsenhausen 2-3

1.kamp: Zhai- Hugo Calderano 3-1 (11-9, 7-11, 11-9, 12-10)

2.kamp: Claus Nielsen- Yuto Maramatsu 2-3 (12-10, 9-11, 6-11, 11-8, 2-11)


3.kamp: Ewout Oostwouder- Joao Geraldo 1-3(11-4,8-11, 4-11, 4-11 )


4.kamp: Zhai- Yuto Maramatsu 3-2(5-11, 8-11, 11-9, 14-12, 11-2)


5.kamp: Claus Nielsen- Hugo Calderano 0-3(6-11, 7-11, 5-11) 

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.