Nyt nederlag til Roskilde på hjemmebane

Tyske FC Saarbrücken gjorde rent bord og vandt med 0-3, da de gæstede Roskilde i Champions Leagues indledende gruppespil, men Roskilde-spillerne havde stor ære af kampene.

Af Morten Lyebalk

Dansk bordtennis flagskib, Roskilde Bordtennis BTK61 led nok et nederlag på 0-3 på hjemmebanen i Roskilde Kongresscenter Bauhaus Arena. Dermed led de i forvejen spinkle forhåbninger om et videre sportsligt avancement fra puljen, det endelig knæk. Det siges at tabellen og resultaterne aldrig lyver, men Roskilde-spillerne havde stor ære af kampen i den lille, skønne, intime hal, hvor cirka 150 tilskuere og fans havde trodset julefrokosterne og vild med dans-semifinalen for at følge de lokale bathelte en fredag aften midt i november.

Zhai – Patrick Franziska
Først ved bordet var Roskilde kineser, der skulle op imod verdensranglistens nr. 13, tyske Franziska. Det blev en tæt forestilling med afvekslende spil. Zhai kom bedst fra start. Efter flere tyske fejl var Zhai oppe 5-2. Men det er ikke for ingenting, at Franziska ligger så højt placeret på verdensranglisten: Tyskeren fik arbejdet sig tilbage i sættet. Kort efter var der udlignet til 7-7 – og de to kamphaner fulgtes til a´9. Her er det Franziska, der først forsøger et angreb, men Zhai er over bolden og knalder forhånden ned uden chance for Franciska.10-9 til Zhai. Også i den næste duel er Zhai indledningsvist under pres, men får flere baghåndsslag over. Franziska er dog i teten i duellenog får slutteligt chancen med et baghåndsloop, der dog ryger udover bordpladen. 11-9 til Zhai i et tæt og afvekslende 1.sæt, hvor de to spillere også har en morsom bold undervejs, hvor Franziska rammer netkanten og bolden er lagt pænt ud over siden af bordet. Alligevel får Zhai lagt bolden udenom stolpen – utageligt for Franziska.

I 2.sæt fortsætter den tætte forestilling. De to spillere skiftes til at tage initiativet i duellerne. Nogle gange med succes, andre gange med fejlslag til følge. Undervejs i sættet er Zhai helt med: Stillingerne i sættet er helt lige: 1-1, 2-2, 3-3 … osv. Ved stillingen 7-7 skyder Zhai bolden i nettet med forhånden efter tysk presspil. Også næste point er tysk. 7-9. Zhai reducerer efter prikspil til 8-9. Kort efter er der udlignet – og faktisk lykkes det kort efter Zhai at til spille sig en sætbold efter fornemt angrebsspil. 10-9. Men herefter følger desværre et par uheldige Zhai-bolde: Først overforceres et baghåndsslag, dernæst er Zhai uheldig på netkanten efter tysk presspil. Og desværre for Franziska held til at lukke Zhai ned i sættet, da han også vinder sættets sidste bold. 10-12. Close.

I 3.sæt strammer tyskeren skruen. Først læses et Zhai-angreb til 0-1 og korte øjeblikke senere har de to spillere en super-duel med flotte angrebsspil, hvor Franziska slutteligt er heldig på nettet. 1-3. Zhai får dig udlignet kort efter – blot for at se Franziska tage føringen igen. Franziska bringer sig på 3-5 på en serv, som Zhai returnerer i nettet. Og 4-7 bliver det efter sublimt tysk angrebsspil, hvor Franziska slutteligt sender en longline forhånd utageligt ned på Zhais halvdel. Franziske holder med held og godt spil føringen sættet ud: 5-9 bliver det efter en flot duel, hvor Zhais forhåndskryds fra baghåndssiden tager netkanten og ryger ud. Zhai reducerer, da Franziska efter egen serv skyder baghåndsslaget ud over bordpladen. 6-10. Sættet sluttes af med en baghåndshammer af den anden verden på servereturen fra verdensranglistens nr.13. 6-11 og nu 1-2 i sæt til tyskeren.

I 4.sæt veksler stillingen igen frem og tilbage. Zhai kommer på 1-0, da Franziska skyder baghåndsslag ud efter indledende prikduel. Tyskeren får dog tilkæmpet sig et overtag: Franziska kommer bla. på 2-4 efter en duel, hvor en fornem tysk blokering sættet Zhai af. Zhai reducerer på en flot, flot angrebsbold, hvor han først sender en baghånd – og siden en forhåndsvinder af sted. Super spillet! 3-4. Men det er tyskeren der er mest ovenpå og korte øjeblikke senere er Franziska på 5-8 efter flere flotte tyske slagdueller og kombinationer. Zhai reducerer på en superskruet serv, som tyskeren sender i nettet. Yderligere reducering bliver det, da Franziska fejler med forhånden efter en serveretur fra Zhai. 8-9. Timeout. Efter den korte coachning er det verdens nr. 13, der kommer bedst ud. En superb baghåndsreturnering bliver udslagsgivende i en duel, hvor Zhai har angrebsåbnet på servereturen.8-10. Nu to matchbolde til tyskeren. Zhai overlever den første ved at fange Franziska i ubalance efter en krydsbaghåndsreturnering. Ved 9-10 ender Zhai dog med at skyde baghåndsreturneringen for langt efter duellens indledende prikkeri. Sejr til Franziska og tyskerne. 0-1.

Kampen havde høj kvalitet og Zhai formåede at presse tyskeren, der dog lige havde den sidste klasse til at afværge et eventuelt femte og afgørende sæt.

Maze – Darko Jorgic
Maze skulle op imod den unge slovener, Jorgic, der tidligere på året hentede bronze ved U21 EM. Det blev en tæt og afvekslende fight, hvor maze fik vist prøver på sit stort anlagte spil – og hvor Jorgic ligeledes fik tilskuerne til at måbe over sine flotte returneringer fra både forhånds- men især baghåndssiden. Og gerne lidt væk fra bordet, hvor fik slået mange imponerende solide slag og bolde. I 1.sæt fulgtes Maze og Jorgic til 4-4, hvorefter sloveneren fik et lille overtag og fik bragt sig foran 4-7. En god angrebsbold med en udslagsgivende forhåndshammer fra Maze gav reducering til 5-7. Men Jorgiv var også fornemt spillende og en angrebsduel efterlod Maze chanceløs efter et fantastisk longline-slag med forhånden.6-9.Men et angrebsslag og en god serv senere var stillingen 8-9. Det var det tætteste Maze kom på, idet Jorgiv nuppede sættets to sidste point – blandt andet efter en duel med fornemt blokeringsspil, der fulgtes op af et sublimt baghåndskryds-slag.

I 2.sæt ser det indledningsvist skidt ud for Maze: er nede 2-6. Men en god periode fra Maze tilsat held samt et par modstander-fejl gav udligning til 6-6 og 7-7 og 8-8. Bla. på en baghåndsvinder, der lille tager bordkanten. Maze pres skaffer igen udligning til 9-9, og en netkantsvinder skaffer Maze en sætbold. Denne bliver dog ikke udnyttet, da Jorgiv presser på og den efterfølgende forhåndsblokering fra Maze stryger i nettet.10-10. Stor spænding! Fire bolde senere er det dog de 150 tilskuere i hallen, der kan juble, da Maze – efter a´11 får lukket sættet med 13-11, da Jorgic i slutfasen misser et par baghåndsslag.

3.sæt svinger noget rundt: Først er Maze nede 0-2. Siden foran 5-2 efter flere superbe angrebsslag i åbent spil såvel som på serveretur.Maze kommer også på 7-4 efter en slovensk servefejl. Men herefter vender bøtten desværre! Flot spile fra Jorgic giver sloveneren en stribe point – og selvom Maze er i teten i en duel, ender han dog med at skyde baghåndsslaget ud over bordpladen. 7-10. 6 point på stribe til Jorgic, der også ender med at nuppe det vitale sæt med 8-11 efter en duel, hvor han følger fornemt op på egen serv med en baghåndsvinder.

4.sæt tilhører Maze. Hurtigt er den rutinerede dansker på 3-0 efter en række Jorgic. Men Maze formår at holde føringen sættet ud ved at tage initiativ flere gange, hvor det fornemme angrebsspil flere gange kommer til sin ret. Maze vinder sættet 11-6 via føringer på 7-2 og 9-5.

Nu 5.sæt og afgørende sæt. Maze kommer lidt skidt ud af starthullerne. Denne gang er det danskeren der er nede med 0-3. Men Maze klør på! En prikduel ender med et Jorgic-kiks fra baghåndssiden. Dernæst slår Maze en overraskende baghånd og korte øjeblikke senere er der udlignet til 3-3! Desværre kan Maze ikke helt holde kadencen, trods en fin netruller til 4-5 reducering, så er det sloveneren, der trækker fra via flere gode angrebsåbninger. 4-7. 4-8 bliver det efter en baghåndsreturnering på servereturen, der tager netkanten og ryger udenfor bordet. I den næste duel har Maze fået Jorgic lidt væk fra bordet, men desværre får danskeren ikke ordentligt ram på baghåndsslaget, der stryger ud. 4-9. Og selvom det bliver til yderligere et par Maze-reduceringer, så nupper Jorgic sættet og dermed kampen efter en servefejl fra Maze.

Igen en god og afvekslende kamp med periodevis fremragende spil fra begge spillere, men hvor Jorgic lige havde det mere sikkerhed – godt hjulpet på vej af sit solide spil fra halvdistancen.

Tomi Lakatos – Tomas Polansky
Roskildes ungarer skulle nu i aktion mod verdensranglisten nr. 215, tjekken Polansky, der tidligere på året hentede guld ved U21 EM. Igen fik tilskuerne en spændende og afvekslende kamp at se. Lakatos fik en fin start, var oppe 3-2 – men desværre kort efter bagud 3-5. Lakatos kæmpede sin chance og reducerede til 4-5 efter en flot angrebsduel, hvor Lakatos slutteligt får lagt en flot forhåndskryds uden chance for Polansky. Det er dog Polansky, der har mest held med sit pres. Og fra 4-7 går han til sætsejr på 8-11 via en 5-8 føring.

I 2.sæt svinger pendulet lidt frem og tilbage for begge spillere. Først er Lakatos foran 5-2 efter flere gode slag fra ungareren, bla. en forhåndsloob, som ikke kan holdes, dernæst vinder Polansky fire bolde på stribe og er oppe 5-6 og siden 6-8. Men Lakatos fighter videre. Først misser Polansky et pres-forsøg fra baghåndssiden, dernæst fyrer Lakatos en superb forhåndsvinder af sted som et modsvar på et tjekkisk forhåndsloob. 8-8. Dernæst er Lakatos heldig på nettet, da en tjekksik bold rammer netkanten og ryger ud. 9-8. En serveretur stryger ud fra Polansky, der er nede med 10-8 – og må se sættet gå ungarerens vej med 11-9. 1-1 i sæt.

I 3.sæt. får Polansky tilkæmpet sig et overtag efter at have været bagud med 3-2. Siden har han bragt sig foran 6-9 efter at Lakatos presser en serveretur ud over bordet med forhånden. Der reduceres efter en god angrebskombination med skiftevis forhånd og baghånd fra Lakatos. 7-9. Et par superbe baghåndsslag, skiftevis kryds og longlinem giver Roskilde-holdet yderligere håb. 8-9. En netruller på servereturen skaffer udligning til 9-9. Et par bolde senere er stillingen 10-10 (efter skiftevis baghåndsfejl og baghåndsvinder fra Lakatos). Og yderligere et par bolde og afgørende baghåndsslag senere – først en vinder på servereturen og dernæst en mere kontrolleret baghåndsvinder efter duelspil, kan Lakatos nuppe 3.sæt med tætte 12-10.

I 4.sæt er Lakatos foran 2-1, men tjekken er lige i hælene. De to modstandere følges ad til 4-4, inden Lakatos bringer sig foran 5-4. Timeout. Ungareren er oppe 6-5, inden Polansky nupper de næste tre point. 6-8. Lakatos reducerer til 7-8, men det er tjekken der formår at holde mest fast i slutfasen. Først får han Lakatos væk fra bordet, hvorefter ungareren misser. 7-9. Kontraspil efter Lakatos-initiativ giver tjekken hele tre sætbolde. 7-10. Og Polansky skal kun bruge en. 7-11. 2-2 i sæt!

I 5.sæt kommer Lakatos ikke med sådan for alvor: Godt nok erobrer han sættets første point. Men da de går til timeout er han bagud med 1-4 efter skiftevis flere gode Polansky-åbninger og overforceringer fra Lakatos, der lige mangler den sidste kynisme og skarphed i slutfasen. Godt nok får Lakatos reduceret på nok en netruller til 2-4, men tjekken trækker fra via presspil, der får Lakatos til at overforcere sit spil. 2-5 og 2-6. et loob fra Lakatos giver reducering til 3-6, men øjeblikket senere skyder Lakatos en serveretur i nettet. 3-7. De to spillere skiftes til at lave gode/mindre gode slag – og øjeblikke senere er Polansky oppe med 5-10. Hele 5 matchbolde. Lakatos får dog reduceret: Først overforcerer Polansky på en serveretur, dernæst slår Lakatos en baghåndsvinder og endelig skyder Polansky en baghåndsreturnering ud over bordet. 8-10. Kan Lakatos nuppe de to sidste matchbolde også? Svaret kommer jo hurtigt i en bordtenniskamp: efter at have taget initiativet selv, må Lakatos i kampens sidste duel se en baghånd gå ud over bordet.

Dermed 8-11 i sættet og en 2-3 sejr til Polansky i en kamp, som Lakatos bestemt havde stor ære af. Lakatos mangler fortsat sin først sejr i Champions League, men har da nu været ude i to fem-sættere efter tidligere at have haft en imod svenske Jens Lundquist i Angers. Tætte kampe, men desværre: Tavlen siger 0-3 til tyskerne.

Polske Darton Bogoria venter forude..
Efter 4 spillede kampe og dermed 4 point er Roskilde Bordtennis chancer for avancement til cup-kampene ikke-eksisterende. Tilbage er først udekampen i Polen den 30.november, der naturligt nok bliver en vanskelig nød at knække, da polakkerne med 7 point i puljen deler førstepladsen med netop FC Saarbrücken. Angers har 6 point på 3.pladsen. Og netop Angers er årets sidste hjemmekamp i Champions League. Den finder sted fredag den 7.december, så der er stadigvæk rig mulighed for at støtte op omkring Roskilde-holdet og se bordtennis på allerhøjeste eliteniveau.

Matchfacts:
Roskilde Bordtennis BTK61 – FC Saarbrücken 0-3
1.kamp: Zhai- Patrick Franziska 1-3 (11-9, 10-12, 6-11, 9-11)
2.kamp: Maze- Darko Jorgic 2-3 (8-11, 13-11, 8-11, 11-6, 6-11)
3.kamp: Tomi Lakatos- Tomas Polansky 2-3(5-11, 11-9, 12-10, 7-11, 8-11)

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.